Architect house, built in the 1960s

Baker Residence

Completion date

2016

Project manager

Ingrid Savage

Photos

Adrien Williams

01 TIFF BAKER Desjardins Bherer

Clients: A professional couple whose children have left home

This house, originally designed by the architect Joseph Baker, has some superb architectural features: high ceilings, many skylights, rosewood insertions and Cherrywood floors. Built in the 1960s, it had lost some of its brilliance over time and with the work done, such that in 2016 its new owners decided to renovate.

They came to the designers at Desjardins Bherer with two conditions: preserve the structural beauty of the house, and create connected living spaces where one would want… to live.

02 TIFF BAKER Desjardins Bherer
03 TIFF BAKER Desjardins Bherer
04 TIFF BAKER Desjardins Bherer

Interconnected vessels

The many skylights bring ample daylight into the entrance hall. Broad and welcoming, the hall serves as a sort of focal point in this house of artfully connected rooms. On the right, the imposing artwork in the dining room draws the eye and on the left, the original fireplace of the library, formerly the master bedroom, astonishes. In the centre, a railing, perfectly combining rosewood with glass, protects the stair to the basement, which has also been renovated.

05 TIFF BAKER Desjardins Bherer
06 TIFF BAKER copie Desjardins Bherer

Let there be light!

The living areas are bathed in light. A broad platform underpins the living room, the preferred place to relax, read or watch TV. A bamboo and linen carpet warms the room, and linen curtains cloak the enormous windows onto the street, giving needed privacy without blocking the light.

At the other end of this large room is a sitting area leading onto the backyard terrace. It is the ideal place to have a drink, talk or simply keep the chef company. A fireplace has been added to enliven the space. Large rosewood doors between the sitting room and the kitchen admirably separate the areas, for more privacy on either side.

The completely open kitchen extends the sitting room. Its white lacquered cabinets blend into the background, placing the emphasis on the great rosewood island. The counter, in brushed raw stainless steel, sits on a brass detail. These same materials have been used to clad the niche between the two built-in ovens. Light pours in through the restored skylights and the large glazed bays opening onto the back yard. The suspended lights provide ample, uniform lighting in the kitchen and work areas.

The master bedroom receives copious light like the other rooms, since it also has large glazed doors leading to the terrace. The walls are finished in a natural-fibre wallpaper, giving the room a pervasive gentleness. The doors to the master bedroom slip into the walls, creating a large opening with a view to the fireplace, both from the entry hall and the dining room.

07 TIFF BAKER (cover) Desjardins Bherer
08 TIFF BAKER Desjardins Bherer
09 TIFF BAKER copie Desjardins Bherer

And there was light!

The renovated Baker house has a decidedly modern look. The architectural features so appreciated by the owners have been beautifully highlighted. The home offers living spaces… where the living is good.

01 TIFF BAKER - Desjardins Bherer
02 TIFF BAKER - Desjardins Bherer
03 TIFF BAKER - Desjardins Bherer
04 TIFF BAKER - Desjardins Bherer
05 TIFF BAKER - Desjardins Bherer
06 TIFF BAKER copie - Desjardins Bherer
07 TIFF BAKER (cover) - Desjardins Bherer
08 TIFF BAKER - Desjardins Bherer
09 TIFF BAKER copie - Desjardins Bherer
10 TIFF BAKER - Desjardins Bherer
11 TIFF BAKER copie - Desjardins Bherer

1

11